Usein kysytyt kysymykset

Ketä Olkkarissa käy?

Olkkarissa ei erotella ihmisiä. Joillakin on omia kokemuksia päihde- ja mielenterveysasioista itsellä tai omaisena, mutta Olkkarissa ei kysellä taustoja. Olkkarissa käy ihan tavallisia ihmisiä, usein iloisia ja innokkaita, jotka toivovat löytävänsä Olkkarista ystäviä, harrastuksia ja mukavaa yhteisöllisyyttä. Olkkarissa käy monen ikäisiä kaksikymppisestä vaariin. Olemme iloisia, että monet nuoret ja nuorekkaat ihmiset ovat löytäneet Olkkarin. Myös miespuolista väkeä on yllättävän suuri osa. Koulutetut kokemusasiantuntijat osallistuvat toimintaan säännöllisesti. Olkkari pyritään pitämään viihtyisänä ja tasa-arvoisena kaikille kävijöille. Olkkarissa käy myös tavallisia vanhempia, ammattilaisia ja opiskelijoita. Kävijät ovat ihan kaiken ikäisiä, mutta iloksemme monet nuoret ja nuorekkaatkin ovat tulleet mukaan toimintaamme sankoin joukoin! Hulluutta ja hassuttelua Olkkarissa riittää, kun välillä nauramme katketaksemme yhdessä ilman päihteitä mukavilla reissuilla tai illanvietoissa!

Millaisia ihmisiä ne kokemusasiantuntijat ovat?

Kokemusasiantuntijat ovat usein toiveikasta väkeä, jotka ovat selvinneet monista elämän koettelemuksista positiivisena ja osaavat arvostaa elämää sekä läheisiään. Syvissä vesissä häviää halu tuomita toisia ja sydän avartuu näkemään enemmän. Siksi kokemusasiantuntijoiden joukossa on hyvä olla, kun kaikki saavat olla sitä, mitä ovat. Kun ulkolähtöinen elämä muuttuu sisältä kumpuavaksi, syntyy koskettavaa ja toipumista tuottavaa toimintaa. Kokemusasiantuntijat haluavat toimia vertaisina oman kokemuksensa pohjalta, mutta haluavat pitää huolta yhtä lailla itsestään tasaveroisesti. Kokemusasiantuntijaan ei siksi voi tukeutua vaan kuunnella hänen tarinansa ja nauttia tasapuolisesta vertaisuudesta kokemusasiantuntijoiden keskellä. Kokemusasiantuntijat ovat kertakaikkisesti suloisia ihmisiä, kuten kaikki Olkkarissa kävijät!:)

Kuinka uskallan tulla Olkkariin?

Voit tulla Olkkariin eka kertaa kaverin, läheisen tai tutun työntekijän kanssa, jos se on helpompaa. Olkkarissa pyrimme siihen, ettei kenenkään olisi kiusallista tulla kohtaamispaikkaan, vaan koetamme ottaa aina uudet tulijat ystävällisesti vastaan ja kerromme toiminnasta. Aivan pian jo huomaat, ettei Olkkari olekaan pelottava ja uskallat pian tulla uudestaan. Olkkarissa kukaan ei tenttaa sinua kiusallisesti ja itsestä voit kertoa, jos haluat. Voit käydä kahvilla, kun sinulle sopii. Olkkariin ei tarvitse lupia tulla ja lähteä. Myös vertaisryhmiin saat käydä tutustumassa ja kukaan ei kiusaannu, jos poistut paikalta kesken kaiken. Jos haluat vain istua ja seurata, voit sanoa: ”Kiitos, mutta tykkäisin olla ihan rauhassa.” Mutta, jos haluat, kysy kaikkea, mitä toivot saavasi tietää toiminnasta. Kokemusasiantuntijat ovat varmasti valmiita kertomaan sinulle jotain itsestään ja saatat huomata, että heillä on samanlaisia kokemuksia kuin sinulla. Vertaisuudessa on voimaa ja et enää pääse Olkkarista eroon!:)

Tulenko leimatuksi, jos tulen Olkkariin tai osallistun toimintaan?

Moni pelkää leimatuksi tulemista, kun asioista tietämättömät luokittelevat toisiaan tässä maailmassa. Toisille ihmisille ei koskaan kelpaa ja ole riittävä, mutta tuskin edes olisit sellaisten seurassa onnellinen. Miksi siis hakisit sellaista hyväksyntää ja seuraa? Kysymys on tosiaan usein tietämättömyy-destä ja kovuudesta, kun ihmisiä leimataan näkemättä syvemmälle asiaa. Olkkari – toiminnassa kasvaa ymmärrys nähdä erilaisten taustojen taakse. Ymmärrämme, että jokainen ihminen voisi olla samassa tilanteessa, jos olisi saanut syntyä tilanteeseen, jossa joku leiman kohteena oleva on elänyt. Jokaisella ihmisellä on rajat, fyysiset ja myös henkiset rajat. Kun ne rajat ylittyvät ympäristön ja vaikeuksien kuormituksesta, syntyy erilaisia seuraa-muksia esimerkiksi rikollisuutta, väkivaltaa, masennusta, burnoutia, päihteiden väärinkäyttöä ja mielen sairauden erilaisia muotoja. Jokaiselle ihmiselle voisi käydä samoin, kun rajat ylitetään. Toisinsanoen ne, jotka ovat saaneet elää ehyen elämän, olisi viisaampaa olla kiitollinen siitä, että osaa rakastaa itseä terveesti ja voi olla iloksi muillekin, eikä tuomita ja leimata toisia. Heillä on vielä opittavaa. Olkkarissa tulee selväksi, että ihmisen käyttäytyminen ja syy-seuraamus-suhteet toimii loogisesti. Samankaltaisista taustoista tulevat oireilevat samalla lailla elämässään, vaikka ihmiset ovatkin erilaisia. Tiesitkö, että esim. 60% mielenterveysongelmaisista on koulukiusattuja?

Olkkarin kautta pyrimme tuomaan ymmärrystä näihin asioihin ja luomaan positiivista todellista kuvaa erilaisuudesta yhteiskuntaan. Siksi olkkarilaisiin uskaltaa kuulua. Monet ovat tulleet kosketetuksi kokemusasiantuntijoiden tarinoista, sinnikkyydestä ja selviämisestä, jotka ovat suuria ihmeitä sen kokeneelle. Ne ovat voittoja ja elämänviisautta, jota ei koulunpenkillä opi. Siksi olkkarilaisena on hyvä olla, koska omaamme salaista eksaktia tietoa, jota ei ole vielä monissakaan kirjoissa ja kansissa.:) Kokemustietoa tarvitaan tässä yhteiskunnassa erityisellä tavalla nyt, kun ihmiset eivät voi yleisesti kovinkaan hyvin.

Olkkarin kokemusasiantuntijoiden työskentely kentällä on saanut poikkeuksetta hyvää palautetta. Ammattilaiset ja opiskelijat ovat käyttäneet kokemustarinoista kommentteja: ”Silmiä avaavaa, ymmärrystä lisäävää, todella koskettavaa ja avaa asian ihan toiselta kantilta kokemusasiantuntijaa kuultuaan!”

Kun tutustut Olkkarilaisiin, huomaat, että unohdat sen, mitä muut voisivat ajatella, koska Olkkarissa on niin mukavaa!:)

Miksi Olkkarissa täytyy ottaa kengät pois ja ulkovaatteet naulakkoon?

Olkkari on meidän oma olohuone. Olemme laittaneet sen huolella ja sydämellä. Toivomme, että kokemusasiantuntijoiden työtä kunnioitetaan. Kenenkään olohuoneeseen ei mennä ulkovaatteet päällä. Haluamme pitää Olkkarin viihtyisänä ja puhtaana. Muutenkin on tärkeää, kun vierailevia ihmisiä on hyvin erilaisia, että jokainen muistaa tulla joukkoon omasta hygieniasta huolehtien ja huolehtia käsienpesusta kahvipöytään tullessaan. Myös omat sotkut on tärkeä aina siistiä. Silloin meillä kaikilla on mukavampi olla isossakin joukossa yhdessä!

Miksi en aina saa huomiota työntekijöiltä?

Pyrimme aina olemaan ystävällisiä ja osoittamaan kävijöille, että he ovat tervetulleita. Monesti työntekijöillä on useampi asia mielessä, jotka täytyy hoitaa, että Olkkari voi toimia. Sen vuoksi emme aina ehdi mukaan kohtaamisiin, mutta onneksi Olkkarissa vertaisuudesta saamme voimaa ja voimme itse miettiä, miten minulla voisi olla viihtyisää Olkkarissa ja mitä voisin tehdä asian eteen. Koetamme työntekijöinä tukea kävijöiden ideoita mahdollisuuksien mukaan! Ks. Kohtaamispaikka-sivulta tehtäviä, jossa voisit olla mukana, jos haluat!

Miksi Olkkariin tarvitaan säännöt?

Olkkarissa on omat säännöt, joilla varmistetaan se, että kaikkien on mukava olla. Säännöt eivät ole tarkoitettu lyömä-aseeksi tai ”päähän pamputettavaksi.” Sääntöihin turvataan silloin, jos jotkut tilanteet tai jonkun käyttäytyminen aiheuttaa pahaa mieltä muille. Silloin kaikki olkkarilaiset voivat muistuttaa seinällä olevista Olkkarin säännöistä (ks. säännöt myös ”kohtaamispaikka”-sivulla) tai työntekijät ottavat asian puheeksi asianosaisille. Esimerkiksi päihtynyt tai viinalta tuoksuva ohjattaisiin portailta kotiin!

Miksi Olkkarin toiminta on päihteetöntä ja mitä se tarkoittaa?

Olkkarin ei ole raittiusliike. Se tarjoaa päihteettömän toimintapaikan ja mahdollisuuden osallistua. Olkkariin voi tulla turvallisin mielin, jos haluaa pysyä päihteettömänä ja haluaa päivisin itselle tekemistä ravintolan sijaan. Olkkarin retkillä sitoudumme päihteettömyyteen huomioidaksemme tällaisetkin henkilöt. Olkkarista ei haluta ketään houkutella juomaan tai ”kehuskella” niillä asioilla. Muuna aikana jokainen voi toimia, kuten haluaa. Suosittelemme kuitenkin, että voisimme kunnioittaa samalla tavalla Olkkarin ulkopuolellakin jonkun valintaa pysyä päihteettömänä, vaikka alkoholi ei meille itsellemme tuottaisikaan hankaluuksia. Voimme tehdä sitä kuulemalla heidän kokemustaan ja tarpeitaan sekä keksimällä mahdollisesti muuta hauskaa tekemistä heidän seurassaan! Olkkarin retket ovat muutenkin olleet tosi mukavia ja välittömiä, kun kaikki ovat omia itsejään!