Kategoriat
Kävijöiden tuotoksia

Positiivisuus, tahtolaji?

Ärsyttääkö positiivisuus, jopa sanana? Onko positiivisuus mielestäsi yhtä kuin tekopirteyttä, tekoiloa ja ainaista hyvää oloa? Luepa eteenpäin niin saat pohtimisen aíhetta!

Kulunut kevät on koetellut kaikkien jaksamista ja hyvinvointia. Itse tulin pohtineeksi paljonkin positiivisuutta, siis positiivista elämänasennetta ja positiivista ajattelua. Varmasti monella oli haasteita ylläpitää positiivisuutta kuluneen kevään aikana, koronakaranteenissa.

Oma ajattelumallini on jo pitkään ollut se, että ”aina voisi olla huonomminkin”. Koronasta huolimatta iloitsin kuitenki siitä, että oli kevät, mielivuodenaikani. Pitkän ja pimeän talven jälkeen oli valoisaa ja luonto heräsi, niin kuin me ihmisetkin. Omakotiasujana pystyin olemaan omalla pihamaalla, puutarhatöitä riitti eikä vapaa-ajan ongelmia ollut. Nautin etätöiden tekemisestä, monesti yöpaita päällä koko päivän roikotellen!

Vaikka ikävä oli kova, niin pystyin pitämään kuitenkin yhteyttä läheisiini ja ystäviini edes puhelimitse. Tuntui, että löysin kaikesta huolimatta monta kiitollisuudenkin aihetta, vaikka korona oli ja on yhä suuri uhka.

Positiivisuus on kiistanalainen aihe. Joillekin positiivisuus on lähes kirosana. Yltiöpositiivisuus. Varsinkin somessa tähän törmää aika usein. On ihmisiä, jotka antavat itsestään superonnellisen ja lähes täydellisen mielikuvan. Kaikki on kaunista, siloiteltua ja ahh, niin ihanaa. Aina löytyy joku posi-tiivinen elämänohje, aamupalasmoothiet on aina terveellisiä, treeni kulkee ja vaatekaappikin on ilmeisesti täynnä vain kauniita vaatteita. Päivä on ihana vaikka taivaalta sataisi räntää vaakatasossa ja kaikki vaikeudet on tehty voitettaviksi. Ei kai kenenkään elämä oikeasti ole aina niin onnellista ja ihanaa!

Tälläinen megapositiivinen tyyppi saattaakin olla itse asiassa mestarikieltäjä. Nimimerkillä ”Kokemuksen syvä rintaääni”. Useamman vuoden elämästäni elin vaihetta, jossa en itkenyt, kokenut vihaa tai muitakaan negatiiivisia tunteita. Tukahdutin ne. Kuvittelin kelpaavani muille vain olemalla positiivinen. Ihanne-minääni ei mahtunut ärtymys, kiukku, suru, pettymys tai mikään negatiiivinen tunnetila. Positiivisesta ajattelusta oli tullut minulle pakokeino. Mutta olinko oikeasti positiivinen? En ollut. Suoritin ja keskityin pitämään ”pahat” tunteet poissa. Ehkä alitajuisesti pelkäsin, koska tiesin, että niin ei voi jatkua loputtomiin. Kuinka kauan jaksaisin?

Lopulta tulikin vaihe, jolloin vihdoin sallin itseni kohdata kaikki ne tunteet ja kivut, jotka olin positiivisuudellani yrittänyt piilottaa. Aivan liian pitkään olin sanonut itselleni että ”ei se tuntunut missään”, kuin sallinut omat surun ja pettymyksen tunteet. Helppoa se ei ollut mutta huomasin, että oli helpottavaa kaikkien kielteistenkin tunteiden antaa viimeinkin tulla ja mennä. Ne tekivät tilaa levollisuudelle. Oli vaan uskallettava tuntea.

POSITIIVISUUS ON ELÄMÄNASENNE

Positiivisuus ei suinkaan tarkoita sitä, että ihminen olisi aina iloinen. Positiivisuus ei myöskään tarkoita helppoa elämää tai vaikeuksien kieltämistä. Eikä positiivinen ajattelu tarkoita sitä, että yrittäisit tehdä negatiivisesta asiasta väkisin vääntämällä positiivisen. Tämä on yleinen harhaluulo.
Positiivinenkin ihminen voi toisinaan olla alamaissa, tottakai! Positiivisen elämänasenteen omaava ihminenkin voi lannistua ja hänestä voi tuntua, ettei mistään tule mitään ja kaikki menee pieleen. Sitten, aina lopulta, sieltä syvältä sisimmästä löytyy kuitenkin se jokin. Sellainen tietty pilkahdus, tietty asenne. Sisimmästä löytyy toivon pilkahdus. Se on se positiivinen elämänasenne. Luotto siihen, että elämä kantaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun on hetki ryvetty pohjalla, tajutaan kuitenkin, että asioilla on tapana järjestyä. Jollain tavalla. Ei välttämättä sillä parhaalla mahdollisella, itsensä ajattelemalla tai haaveilemalla tavalla, mutta jollain tavalla kuitenkin.
Päästään eteenpäin, päästään ylöspäin.

POSITIIVINEN AJATTELU

Positiivinen ajattelu on työkalu. Ikävä tilanne on edelleen ikävä tilanne, mutta positiivisen ajattelun avulla ongelmista selviytyy helpommin. Energiaa vapautuu toimintaan. Positiivinen ajattelu ei poista ongelmia, eikä välttämättä tee meistä parempia ihmisiä. Ajatukset tai näkökulmat voi kuitenkin valita.
Ongelmien tullen ei kannata uhrata voimia ongelmien syiden vatvomiseen, vaan ratkaisujen etsimiseen. Elämässä kuitenkin sattuu ja tapahtuu koko ajan. Ongelmaan keskittyminen kapeuttaa ajattelua, eikä uusia näkökulmia ole helppoa löytää silloin. Mene siis eteenpäin!

POSITIIVISUUS ON HARJOITETTAVISSA OLEVA TAITO

Positiivisuutta voi myös ihan konkreettisesti harjoitella, sitä, kuinka kiinnität asioiden hyviin puoliin huomiota huonojen valitusten sijaan. Mieti hetki, mitä kaikkea hyvää tässäkin päivässäsi on? Ehkä luvassa on herkullinen lounas tai päivällinen? Tai rentouttava sauna illalla? Mitä muuta hyvää tässä päivässä on? Mitä enemmän annat arvoa näille positiivisille asioille, sitä enemmän ne alkavat vaikuttaa myös mielialaasi. 

Ne asiat, joihin kiinnitämme huomiota, lisääntyvät ja kasvavat. Stressi vähenee ja mielihyvän tunteet lisääntyvät. Olet onnellisempi. Kiinnitä huomiosi yksi kerrallaan yhä enemmän elämän pieniin, positiivisiin asioihin. Pienet asiat, jotka usein jäävät osittain turhienkin, arkisten murheiden ja valitusten jalkoihin. Kiinnitä huomiotasi niihin asioihin, jotka aidosti ovat hyvin. Täytä mielesi yhä enemmän positiivisilla seikoilla. Keskity asioihin, jotka ovat oikeasti hyvin! Nauti elämän pienistä iloista!

POSITIIVISUUDEN OPETTELU

Pakottamalla positiivisuutta ei synny, mutta se on taito, jota kannattaa harjoitella. Yritä edes!

Tee nyt pieni ajatuskoe:
Ajattele hetki niitä tehtäviä, joita sinulla on vielä tekemättä. Ehkä tämän jälkeen tunnistatkin kehossasi raskaan tunteen ja mielesi kuormittuu välittömästi. Saatat jopa samalla soimata itseäsi siitä, mitä on jäänyt rästiin. Vaihda sitten ajatusmalliasi ja suuntaa ajatuksesi siihen, mitä olet jo saanut aikaan. Muistele tekemiäsi tehtäviä, ja kiittele itseäsi niistä. Ehkä huomaatkin, että mielesi rauhoittuu ja muuttuu valoisammaksi. Oman mielen johtaminen on juuri sitä, että sinä voit yhä enemmän päättää, mihin keskityt – ja toisaalta mihin et keskity.

MITEN KEHITTÄÄ POSITIIVISTA AJATTELUA?

Helppo harjoitus positiivisen ajattelun kehittämiseksi on kirjoittaa päivittäin, iltaisin tai aamuisin, 5 hyvää päivän ajatusta ylös. Toista harjoitus mahdollisesti jopa päivittäin. Pikkuhiljaa huomaat ajattelevasi yhä enemmän ja enemmän niitä hyviä puolia elämässäsi. Mitä hyvää sinulla on nyt ja mitä on luvassa? Jos mitään hyvää ei näytä olevan luvassa lähiaikoina, niin järjestä itsellesi mukavia tulevia asioita, joita odottaa.

Mikäli tuntuu siltä, ettei tällaisia positiivisia asioita edes ole olemassa elämässä, niin kirjoita ihan pienimmätkin mieleentulevat asiat ylös. ”No joo.. kyllähän mulla eilen oli ihan kivaa koiran kanssa ulkona lenkillä…” Eihän sen kovin kummoinen, erikoinen, elämää mullistava yltiöpositiivinen asia tarvitse olla. Pienet positiiviset arkiset jutut ovat juuri niitä tärkeitä seikkoja, joihin tulisikin kiinnittää enemmän huomiota!

Pähkinänkuoressa: Aito positiivisuus on kiitollisuutta, joustavuutta ja nykyhetkestä nauttimista!

Kirjoittanut: Eija